Milieuvriendelijke oplossingen

Sinds de oprichting van SOGELUB in 1976 staat respect voor het milieu centraal in onze bedrijfsfilosofie. Reeds in het begin van de jaren 1980 waren wij pioniers op vlak van biologisch afbreekbare smeermiddelen. Vandaag de dag streven wij meer dan ooit naar een optimaal verbruik van de smeermiddelen om hun negatieve gevolgen op het milieu te beperken.

SOGELUB behaalde al vroeg in 2005 het ISO 14001-certificaat met als doel de impact op mens en milieu onder controle te houden. Het is nog onze toewijding om de beste balans te bereiken tussen productprestaties, minimale slijtage en energiebalans. Onze ISO 14001-certificering bevestigt ons engagement om het milieu te beschermen en te respecteren.

De bescherming van het milieu is een essentieel onderdeel van onze afdeling Onderzoek & Ontwikkeling: bij het bedenken en het ontwikkelen van onze producten die in direct contact staan met de omgeving (spoorwegen, roltrappen, dammen, enz.) wordt rekening gehouden met het milieu. Het gaat hier om biologisch snel afbreekbare smeermiddelen (> 90% in 21 dagen).

Onze belangrijkste ontwikkelingen op het gebied
van biologisch afbreekbare smeermiddelen betreffen o.a.:

 • oplossingen voor de smering van roltrappen en rolpaden:
  R 605 B SP+, R 610, R 615 MV, R 615 HV
 • biologisch afbreekbare oliën voor de smering van kettingen welke blootgesteld zijn aan agressieve omgevingen:
  R 645 SP 46
 • smeervloeistof voor wisselsmering (spoorwegen): R 830
 • smeervet voor lagers en andere mechanismen: MD 100 EP BIO.

Naast de kwestie van de biologische afbreekbaarheid hebben we consequent gewerkt aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk, door o.a.:

 • olietechnologieën te ontwikkelen met gecontroleerde verdamping, waardoor het verbruik kan worden beperkt;
 • al onze processen te optimaliseren: ontwerp, R&D, productie, logistiek, verpakking;
 • belangrijke innovaties in te voeren, waardoor we traditionele aardolieproducten kunnen vervangen door smeermiddelen met een zeer lange levensduur.

Tot slot werken we nauw samen met onze leveranciers en fabrikanten van apparatuur om onze energiebalans te optimaliseren.